30.03.14 г.

Какво е DVR NVR CCTV HDMI

Всеки който реши да проучи пазара за Видеонаблюдение се сблъсква с много термини които го объркват и правят изборът още по труден в тази кратка статия без да претендираме за изчерпателност ще се опитаме да обясним с най прости думи кое за какво е и на какво трябва да се обърне внимание когато се избира система за видеонаблюдение.



 CCTV Камера - Това са най широко разпространените видове камери за видеонаблюдение общото между тях е че за връзка към записващото устройство се използва коксиален кабел. При тях трябва да се обърне внимание на няколко важни неща:

- Видът и производителят на Сензора - Най качествени са сензорите 1/3 произведени от Sony сензорите обозначени с 1/4 са с по лошо качество на картината - Имайте в предвид че с това се спекулира изключително много и почти всички камери ментета са обозначени като 1/3 Сони - Най лесно ще се ориентирате по цената такава камера не може да бъде купена за по малко от 50лв но и това не е гаранция за това ползвайте само доказани магазини и вносители.

- TV линии - Този показател е свързан с качеството на сензора и с него също се спекулира изключително много защото на практика е без специализирана апаратура не е възможно да бъде установено точно колко TVL има дадена камера

- Обективът - Най често камерите се предлагат с обективи 2.8мм - За панорамно наблюдение 3.6мм за насочено към определена зона наблюдение или 6.0мм за концентрирано наблюдение към определена точка от наблюдаваният периметър

- Нощно виждане - Повечето камери разполагат с инфрачервени диоди за нощно виждане и в зависимост от техният брой и мощност могат през нощта да покриват по голям или по малък периметър от наблюдаваната зона.

- Външна и Вътрешна Употреба - В зависимост от своята форма и степен на влагозащита камерите се ползват за външна или вътрешна употреба
- Вътрешните камери имат формата на купол
- Външните камери имат стандартна форма

 DVR Рекордер - DVR Рекордерите са устройства които записват подаденият от камерите сигнал и в последствие могат да го възпроизвеждат. Най важните неща които трябва да обърнете внимание при DVR-те са

- Брой Видео Канали - Те са кратни на 4 и най често срещаните модели са с 4 8 16 32 канала - това означава че колкото канала имате на DVR Рекордера толкова камери можете да включите към него.

- Брой Аудио Канали - От този показател можете да видите към колко камери можете да добавите микрофон и освен картина да получавате и звук от наблюдаваният периметър. - Качество на Запис и Възпроизвеждане
- H960 Резолюция - 1280 х 960 пиксела
- D1 Резолюция - 704 x 480 пиксела
- CIF Резолюция- 352 x 240 пиксела
- QCIF Резолюция- 176 x 120 пиксела
Колкото повече са пикселите толкова е по качествена картината имайте в предвид че за DVR-и с висока резолюция трябва да използвате и камери със съответната висока резолюция.

- Възможност за отдалечен достъп - Смартфоните придобиват все по голяма популярност и е изключително удобно да можете по всяко време и навсякъде да можете да наблюдавате какво се случва във вашите обекти.

NVR Камери и Рекордери - Известни още и като IP Камери или IP Рекордери - Ново поколение цифрови устройства при които трансферът на информацията е изцяло в цифров вид и за пренос на данните се използва безжична връзка или LAN Кабел както за компютърните мрежи - Тези системи се отличават с над 5 пъти по високо качество на картината спрямо стандартният D1 формат при обикновените CCTV Камери и DVR-и При тях трябва да обърнете внимание на резолюцията на камерите и рекордерите най често се срещат два вида:
1 мегапиксел - 720P - HD Качество
 2 мегапиксела - 1080P - FULL HD Качество

HDMI - Е стандарт познат от по новите телевизори и ако вашият рекордер го поддържа това означава че ще можете да наблюдавате охраняваният периметър с по високо качество.

 В следващите статии ще се опитаме да обясним по подробно как става свързването и използването на различните видове камери и рекордери

Няма коментари:

Публикуване на коментар